E-ticaret denildiğinde akla internetten alışveriş yapmak geliyor; ama tabi ki e-ticaret bu kadar da basit değil. Online alışveriş yapmanın farklı çeşitleri var. Tüketiciden tüketiciye, şirketten tüketiciye gibi farklı çeşitleri olan e-ticaret, dilimize B2B, B2C gibi İngilizce’deki karşılıklarıyla yerleşmiş bulunuyor. Peki günlük hayatımızda neredeyse sürekli konuşutuğumuz bu kısaltmalar ne anlama geliyor?
Business to Business (B2B)
İngilizce’de B2B yani business to business olarak adlandırılan bu e-ticaret türünün Türkçe’deki anlamı şirketler arası e-ticaret. Biraz daha açacak olursak, üretici firma ile toptancı arasındaki e-ticaret ya da toptancı ile perakendeci arasındaki e-ticaret diyebiliriz.B2B, şirketlerin tedarik pazarlarını oluşturmalarında yardımcı olur. Bir mal veya hizmetin üretim aşamasında gerek duyulan ürünlerin veya ara malların toplu olarak satışlarının rahat bir şekilde yapılmasını kolaylaştıran şirketten şirkete (B2B) e-ticaret daha çok sektörel bir ağı temsil ediyor.Bu e-ticaret şekli KOBİ’ler için oldukça yararlı bir sistem; çünkü bu sayede KOBİ’ler internet üzerinden mal alımı yapabiliyor ya da başka KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri satabiliyorlar. B2B şirketler arası e-ticaret olduğu için çok geniş kapsamlı değil; fakat bu alışverişin şirketler arasında yapılıyor olması işlem yükünü arttıyor.Şirketçe.com, Türkiye’deki B2B e-ticaret modeline örnek olarak gösterilebilir.
Business to Consumer (B2C)
Business to Consumer e-ticaret modeline Türkçe’de şirketten tüketiciye e-ticaret modeli diyebiliriz. Adından da anlaşıldığı üzere bu modelde şirket ürünlerini internet üzerinden tüketiciye satar.
Şirketten tüketiciye e-ticarette, ürünler ve fiyatları açık bir şekilde tüketiciye sunulur. Ürünün teslim ve garanti şartlarının yanı sıra, fiyatı ve özellikleri üretici firma ya da satıcı tarafından tek taraflı olarak belirlenerek tüketiciye sunulur. B2C e-ticaret modelinde tek bir müşteri kriteri olmaz, tüketiciler genellikle tek bir kişi ya da bir perakendeci olur.Online alışveriş mağazaları, B2C’nin bugün oldukça yaygın kullanılan şeklidir. Bu mağazaların stoklarında bulunan ürünlerin üzerine kendi kar marjını ekleyen sanal mağazalar, bu ürünleri kullanıcılara internet üzerinden sunar. Tüketiciler kredi kartı ya da havale ile online alışverişlerini tamamlarlar.
B2C’nin Türkiye’deki örneklerinden biri olarak hepsiburada.com‘u verebiliriz.
Consumer to Business (C2B)
Şirketten tüketiciye e-ticaret modelinin tam tersi olan tüketiciden şirkete (consumer to business) e-ticarette, tüketiciler mallarını şirketlere satıyorlar. Bu model geleneksel ticaret yöntemi olan şirketlerin tüketicilere ürün sunmasındandan farklı işliyor. Bu modele daha çok kişisel bloglarda ya da internet forumlarında rastlamak mümkün oluyor.
Consumer to Consumer (C2C)
Türkçe’de tüketiciden tüketiciye e-ticaret modeli anlamına gelen C2C’de tüketiciler üçünücü bir parti aracılığıyla internet üzerinden alım-satım yapabiliyorlar. Üçüncü parti genellikle satılan ürünler üzerinden belli bir komisyon alır. Bu sitelere örnek olarak açık arttırma ya da ikinci el eşya alım-satımı yapılan internet siteleri gösterilebilir.Türkiye’de tüketiciden tüketiciye e-ticaret hizmeti sağlayan internet sitelerinden en bilinenlerine örnek olarak gittigidiyor.com ve sahibinden.com‘u gösterebiliriz.
Business to Employee (B2E)
Türkçe’ye şirketten çalışana e-ticaret modeli olarak çevrilen B2E, şirket içindeki bir alım-satım ağı olarak işlemekte. Bu ağda şirketler, çalışanlarına özel olarak ürün ve hizmet sunuyor. Şirketler bunu çoğunlukla çalışanlarıyla alakalı kurumsal ürünlerin temin edilmesinde kullanmayı tercih ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder