E-ticaret Altyapı Sağlayıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

E-ticaret sektörünün 2012 yılında 30,6 milyar TL’lik bir hacme ulaşması kendi girişimini kurmak isteyenleri heyecanlandırsa da e-ticaret sektöründe yer almak pek de kolay değil. Gelişen teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşması bir internet sitesi açmayı kolay hale getiriyor; ancak online alışveriş platformu oluşturmak için oldukça ciddi bir altyapı kurmak gerekli.

Türkiye’de şu an yaklaşık olarak 12.000 civarında e-ticaret sitesi olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar çok şirketin arasından sıyrılmak için farklılaşmanın önemi oldukça fazla. E-ticaretin kolay olduğunu düşünenlerin bu işin de aslında normal bir ticari işten farkı olmadığını göz önünde bulundurarak bu işe girmeleri gerekiyor. Aksi takdirde sonuçlar pek de istenildiği gibi gitmeyebilir.

E-ticaret sitesi açmadan önce, hedef kitlenizi belirlemeli, iş planınıza karar verip, pazarlama stratejileri oluşturmalısınız ve daha da önemlisi kuracağınız e-ticaret sitesinin altyapısını çok iyi oluşturmalısınız. Online alışveriş 7/24 hizmet veren bir sektör olduğu için sitenizin İsviçre saati gibi çalışıyor olması gerekiyor. Ürün görselleri, satın alma linkleri ve ödeme sayfalarında çıkacak bir problem kullanıcıların doğrudan sitenizi terk etmesine sebep olabilir.

İnternet üzerinden satış yapan markaların sayılarının artmasıyla beraber e-ticaret firmalarına altyapı hizmeti sağlayan şirketlere olan talep de artıyor. Sektöre yeni giren firmalar, internet altyapı hizmetlerini yaptırtmak için bu firmaları tercih etmeyi seçiyor. 2012/13 Dosyamızda altyapı sağlayıcıları 2012 yılının kendileri için oldukça yoğun ve güzel bir yıl olduğuna değinmişler ve birçok farklı şirkete bu altyapı hizmetlerini sağladıklarından bahsetmişlerdi. Artan talep ve sektörün büyümesiyle beraber, altyapı hizmeti sağlayan şirketlerin de sayısı da yükseliyor. Peki bu kadar çok alternatif arasında altyapı hizmeti sağlayan bir şirket seçmeden önce nelere dikkat etmek gerekiyor?

Altyapı sağlayıcısını daha önce hazırladığı internet sitelerine göz atmak, o firmanın tasarım konusunda ne tür işler yaptığını dair size fikir verebilir. Tabii ki sadece tasarım önemli değil, girdiğiniz sitenin içinde farklı kategorileri ve sayfaları ziyaret etmeli, sepete ürün eklemeyi ve çıkartmayı deneyebilirsiniz. Sistemin nasıl çalıştığını, hata verip vermediğini görebilir ve ödeme sayfasının nasıl işlediğine göz atabilirsiniz. Eğer bu işlemler sırasında sayfalarda olmadık hatalarla karşılaşıyorsanız, bu altyapı firmasından kaçının.
Bir altyapı sağlayıcısıyla çalışmaya başlamadan önce altyapı hizmetinin bedeli, aylık ücretleri, sunucu ve SSL sertifika ücretlerinin yanı sıra teknik destekler hizmetlerinin ne kadar tuttuğuyla ilgili bilgilerin öğrenilmesi gerekiyor.Şirketin sağladığı hizmetlerin, tüketiciler üzerinde nasıl bir izlenim yarattığını gözlemlemeye dikkat etmeye çalışın. Eğer kullanıcılar sürekli olarak benzer bir problemden şikayet ediyorlarsa bu, sitenin altyapısında bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir ve bu da altyapı hizmeti sağlayan şirketin hanesine negatif bir puan olarak eklenebilir.

E-ticaretin en çok kafalarda soru işareti oluşturan güvenlik sorunu ise öne çıkan bir diğer önemli etken. Sağlayıcıdan ödeme sistemleri ve SSL sertifikaları hakkında ve kredi kartıyla ödemelerde ne tür güvenlik hizmetleri sağladıklarını öğrenin. Kredi kartı dolandırıcılıkları şirket büyüdükçe sorun teşkil edebilecek bir durum ve başınıza böyle bir şey gelmesi kullanıcılarınızın güvenini sarsabilir.
Altyapı sağlayıcısının sunduğu hizmetlerin, şirketinizin sistemleriyle kolay bir şekilde çalışabilecek olmasına dikkat edin.

Altyapı Sağlayıcı:
Altyapı sağlayıcısının, şirketinizin stok yönetimiyle olan entegrasyonunun nasıl olacağını inceleyin. Yoğun alışveriş dönemlerinde stoklarınızda biten ürünlerin, sitenizde ürünün stokta görünmesi sizin için problem oluşturabilir. Bu yüzden altyapı sağlayıcınızın sizin stok sisteminizle entegre bir şekilde çalışıyor olması oldukça önemli.Bazı altyapı sağlayıcıları internet tarayıcısı üzerinden şirketlere yönetim paneli hizmeti de sunuyor. Bu paneller sayesinde e-ticaret firması ürün özelliklerinin yönetimi gibi işlemleri bu paneller üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu özellikle beraber önemli promosyonlar ya da kampanyalar düzenlediğiniz de fiyat değişimi ya da indirim seçeneklerini hızlı bir şekilde bu panel üzerindendüzenleyebilirsiniz. Anlaşmayı düşündüğünüz sağlayıcının bu tür hizmetler sunup sunmadığını araştırmak da bu noktada oldukça önemli. Bunun yanında sağlayıcının sunduğu araçların sizin sisteminizle kolay ve entegre bir şekilde çalışıp çalışamayacağını da anlaşmaya oturmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken faktörler arasında yer alıyor.


Bir önemli nokta da çalışmayı düşündüğünüz e-ticaret altyapı sağlayıcısının pazarlama ve SEO konularında destek sağlayıp sağlamadığını araştırmak. Online pazarlamanın siteye trafik çekme konusunda oldukça önemli bir yeri var ve yeni kurulan bir şirketin bu yöntemleri kullanmasının marka için oldukça önemli bir yeri bulunuyor. SEO ve Google aramalarında altyapı sağlayıcısının çalıştığı şirketleri araştırmak da bir diğer yöntem. Bu arama sonuçlarında şirketlerin Google Rank’ini görebilirsiniz ve SEO çalışmalarının meyve verip vermediğini yine bu aramalar sonucunda görme şansı bulabilirsiniz.
Altyapı sağlayıcınızın ne kadar kısa sürede size teknik destek sağladığı da e-ticaret sektöründe çok büyük önem taşıyor. 7/24 hizmet veren bir sektör olduğu için siteniz de bir sorun çıkması, satışlarınızın aksamasına sebebiyet verebilir. Kullanıcılar sorun yaşadıkları zaman siteyi terk edebilir ve yaşadığı sorundan dolayı da sitenizi tekrar ziyaret etmeyebilir. Bu yüzden de sağlayıcınızın size sunduğu teknik desteğin hızlı ve sorunsuz işlemesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder