E-ticaret Sistemi Seçerken İlk Adım

E-ticaret işine girmeye karar verdiniz ve altyapı olarak hangi e-ticaret sistemini kullanacağınızı araştırmaya başladınız. Atmanız gereken ilk adım hangi modelde bir e-ticaret çözümü kullanacağınıza karar vermektir.
İhtiyaçlarınıza, bütçenize, aradığınız olmazsa olmaz özelliklere, teknik bilginize ve daha birçok kritere göre seçeceğiniz e-ticaret sistemi değişiklik gösterebilir.En mükemmel e-ticaret çözümü diye bir çözüm yoktur. Önemli olan sizin bütçenize ve aradığınız özelliklere göre en doğru çözümü bulmanızdır.Bu yazıda amaç, e-ticaret sistemlerini ana kategorileri ile paylaşıp, ilk adımı, yani doğru sisteme karar vermenizi sağlamaya yardımcı olmaktır.
E-ticaret Sistemi Seçerken 3 Ana Alternatif

Bir e-ticaret işinin en önemli kısmı olan altyapısının seçiminde karşınıza 3 ana alternatif ve bunların alt kategorileri çıkacaktır. Bu 3 kategoriyi de tek tek inceleyelim.

1) Ücretli E-ticaret Paketleri

Kiralanan E-ticaret Paketleri:
Aylık ya da yıllık bir ücret karşılığı kiralayarak kullanacağınız ve genellikle kiralayan şirketin sunucularında barındırılacak modeldir.
Avantajları:
Teknik maliyet ya da teknik bilgi neredeyse gerektirmez, güncellemeler kiralayan şirket tarafından yapılır, güvenlik kiralayan şirketin sorumluluğudur, giriş maliyeti düşüktür, teknik destek imkanı vardır ve genellikle fiyata dahildir.
Dezavantajları:
Tasarım ve teknik olarak esnekliği sınırlıdır, belirli büyüklükten sonra sunulan özellikler yetersiz kalabilir, üçüncü parti yazılımlara (muhasebe, stok yönetimi, vs) entegrasyonunda limitler olabilir.

Satın Alınan E-ticaret Paketleri:
Satın alıp, kendi sunucularınızda barındırdığınız e-ticaret paketleri bu modele dahildir. Genellikle bir sefer satın alma/lisans ücreti ve yıllık olarak güncellemelere ulaşım için bir ücret ödenir.
Avantajları:
Genellikle bütün koda ulaşabileceğiniz için tasarım ve teknik olarak daha esnektir, satın aldığınız şirket ücretli ya da ücretsiz teknik destek sunar.
Dezavantajları:
Giriş maliyeti yüksektir, güvenlik ve bakım maliyetleri genellikle size aittir, güncellemeleri kendiniz uygulamanız gerekir.

2) Ücretsiz E-ticaret Paketleri

Ücretsiz e-ticaret paketleri açık kaynak ve yarı açık ya da kapalı kaynak olarak ikiye ayrılır. Tamamen açık kaynak sunulan ücretsiz çözümler genellikle gönüllü bir ekip tarafından yazılır. Yarı açık/kapalı kaynak sunulan çözümler ise genellikle bir şirket tarafından hazırlanır ve ücretli olarak sunulan plugin ve add on dediğimiz ekstra özellik seçenekleri olan bir gelir modeli vardır.

Açık Kaynak Ücretsiz Çözümler:
Tamamen ücretsiz sunulan ve bütün kodu açık kaynak olarak hazırlanmış e-ticaret sistemleri/scriptleri bu kategoriye girer.
Avantajları:
Giriş maliyeti, ücretli/ücretsiz tema çeşitleri, esneklik (teknik bilginize göre dezavantaja da dönüşebilir).
Dezavantajları:
Güvenlik sorunu, teknik maliyetler, destek sorunu, güncellemeler size aittir ve ücretsiz çözümler ücretlilere göre daha sık güncellenir.

Yarı Açık/Kapalı Kaynak Ücretsiz Çözümler:
Genellikle şirketler tarafından sunulur. Bir e-ticaret sitesinin temel işlevlerini barındırır. Ekstra fonksiyonellik ve esneklik için genellikle ücretli plugin ve add on’lar sunarak gelir modeli oluşturmuştur.
Avantajları:
Giriş maliyeti, teknik destek (genellikle sunan şirket ücretli verir).
Dezavantajları:
Esneklik, teknik maliyetler, güncellemeler genellike size aittir, ya da ekstra bir ücret karşılığı sunulur.

3) Kişiye Özel E-ticaret Çözümleri (Custom Solutions)

Tamamen kendi ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış e-ticaret sistemleridir. Genellikle sıfırdan kodlanmaya başlansa da, bazı durumlarda kodun temeli açık kaynaklı ücretsiz çözümlerden alınıp, üstüne gerekli kodlamalar yapılır.

Custom Çözüm Sunan Şirketler:
Custom çözüm sunan şirketler genellikle enterprise level dediğimiz, belirli bir büyüklüğe gelmiş e-ticaret şirketlerine, %100 şirketin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ve planlanmış çözümler sunarlar.
Avantajları:
Esneklik, Ölçeklenebilir (scalability), üçüncü parti yazılımlara tam entegrasyon (ERP veya spesifik bütün yazılımlara full entegrasyon), güvenlik.
Dezavantajları:
Maliyet doğal olarak hazır paketlerden daha yüksektir, Sistemi size özel hazırlayan şirkete uzun vadeli ticari bağımlılık konusu başta planlanmalıdır.

Kendi Geliştireceğiniz E-ticaret Altyapısı:
Avantajları:
Esneklik, Ölçeklenebilir (scalability), üçüncü parti yazılımlara tam entegrasyon (ERP veya spesifik bütün yazılımlara full entegrasyon), güvenlik.
Dezavantajları:
Maliyet en büyük dezavantajdır. Kendi yazılımınızı kullanıyorsanız teknik ekip kurmanız kaçınılmaz olabilir.
E-ticaret işine girerken ya da altyapınızı değiştirirken, mümkün olduğunca genel hatları ile çözüm alternatiflerinizi paylaştık.Yazının başında da belirtildiği gibi, her şirkete uygun, mükemmel bir e-ticaret çözümü yoktur. Projenizin ihtiyaçlarına, bütçesine, olmazsa olmaz özelliklerine, teknik bilginize ve daha birçok kritere göre seçeceğiniz e-ticaret sistemi değişiklik gösterir.Umarız bu yazı, e-ticaret sistemi seçme aşamasında alternatiflerinizi, avantaj ve dezavantajlarını, en basit hatları ile incelemenize yardımcı olmuştur.Kullanacağınız e-ticaret sistemini seçmeden önce doğru yapılmış bir iş planı ve öngörü (projection), seçtiğiniz altyapının ihtiyaçlarınızı daha uzun süreli karşılamasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder